8 tips voor je rijexamen

Rijbewijs halen? Leer de bijzondere verrichtingen!

Wil je binnenkort je rijbewijs gaan halen? Dan zien je tijdens je praktijk een aantal bijzondere verrichtingen uit te voeren. Maar wat zijn nu precies bijzondere verrichtingen? We leggen het graag uit aan je.

Wat zijn bijzondere verrichtingen?

Bij het horen van het woord bijzondere verrichtingen denk je wellicht aan heel wat groots. Dit valt reuze mee hoor. Bijzondere verrichtingen maken onderdeel uit van je rijexamen. Het zijn opdrachten die je van de examinator krijgt tijdens het examen.

Het belang van bijzondere verrichtingen?

Het belang van bijzondere verrichtingen is heel groot. Je moet deze verrichtingen namelijk met een voldoende afleggen. Doe je dit niet dan slaag je niet voor je rijexamen. Iets waar je uiteraard niet op zit te wachten. Zeker niet op het moment dat je de rest van het rijexamen goed hebt afgelegd. Tijdens de rijopleiding wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed.

Welke bijzondere verrichtingen zijn er?

Er zijn een aantal bijzondere verrichtingen. Hieronder staan ze.

De keeropdracht (keren op de weg)

Tijdens deze opdracht dien je te keren op de straat. Je dient uiteindelijk weer in de richting te rijden waar je vandaag kwam. Een kleine tip: zorg ervoor dat je de juiste positie op de weg kiest om zo gemakkelijk mogelijk te keren.

De stopopdracht

Klinkt makkelijk he? De stopopdracht. Dat doe je iedere les al. Toch is deze opdracht net wat anders. Het is namelijk de bedoeling dat je dicht mogelijk achter een ander voertuig stopt. Je mag zelf kiezen waar je stopt. Dit kan aan de linker- en rechterzijde van de rijbaan doen. Het doel van de stopopdracht is het kiezen van een veilige plaats en een goede doorstroming.

De parkeeropdracht

Bij de parkeeropdracht krijg je een locatie toegewezen waar je de auto zo dicht mogelijk bij moet parkeren. Je mag hier zelf bepalen hoe je de auto parkeert. Ook hier weer een kleine tip: probeer vooruit te parkeren. Dit is in vele gevallen vaak stukken gemakkelijker dan achteruit parkeren.

Moet ik ze allemaal afleggen tijdens het rijexamen?

In sommige gevallen wel. Dit hangt af van de examinator. Deze mag dat namelijk zelf bepalen. In de praktijk zien we vaak dat de examinator er 2 uit kiest. Overigens, de examinator kiest in sommige gevallen ook nog voor de hellingproef. Dit niet een bijzondere verrichting maar dient wel goed uit te worden gevoerd.

Vrijstelling verdienen?

Het is mogelijk om een vrijstelling te verdienen voor de bijzondere verrichtingen. Hiervoor dien je een tussentijdse toets af te leggen. Op het moment dat je de bijzondere verrichtingen voldoende aflegt tijdens de tussentijdse toets (TTT) dan krijg je hiervoor vrijstelling tijdens het rijexamen.

Samenvattend

Er zijn een aantal bijzondere verrichtingen die je met een voldoende moet kunnen afleggen om je rijbewijs te halen. Tijdens je rijexamen kiest de examinator een aantal bijzondere verrichtingen die je moet uitvoeren. Je hebt de mogelijkheid om hiervoor vrijstelling te verdienen. Dit kan door een tussentijdse toets (TTT) af te leggen. Op het moment dat je hier voldoendes haalt dan hoef je deze tijdens het rijexamen niet meer af te leggen.

Autorijschool Drive2Go Tilburg

Autorijschool Drive2Go is gevestigd in Berkel-Enschot, gemeente Tilburg. Wij verzorgen onze rijlessen veelal in de regio Tilburg en zijn RIS gecertificeerd. Wij bieden je (uiteraard) de mogelijkheid om een tussentijdse toets (TTT) af te nemen. Belangrijke uitgangspunten van onze autorijschool zijn: 60 minuten lessen is ook echt 60 minuten gerichte aandacht, altijd les van dezelfde rij-instructrice, scherpe tarieven en altijd een gratis proefles.