8 tips voor je rijexamen

Hoe kies ik een goede autorijschool?

Het is zover: je bent op zoek naar een autorijschool omdat je binnenkort mag gaan lessen. En dat kan tegenwoordig al vanaf 16,5 jaar. Iets waar je waarschijnlijk al lang naar uitkijkt. Want dit betekent dat je binnenkort zelfstandig of onder begeleiding een auto mag besturen. Hoe gaaf is dat!

Maar hoe zorg je er nu voor dat je de goede autorijschool uit kiest? Een hele persoonlijke keuze. Wij helpen je, zonder daarbij voor eigen parochie te praten, op weg met enkele tips.

Tip 1: Een grote autorijschool of een kleine(re) autorijschool

Er zijn tegenwoordig diverse type rijscholen. Zo hebben we rijscholen die een grote regio bedienen of zelf landelijk werken. Vaak zijn hier instructeurs in loondienst van het bedrijf. Maar we hebben ook rijscholen die vooral lokaal opereren. In dit geval is degene die les geeft ook vaak de eigenaar van het bedrijf.

Verder onderscheiden we rijscholen die diverse type rijlessen aanbieden: scooter, brommer, auto, vrachtauto, motor, etc. En we hebben rijscholen die zich specifieke richten op het verzorgen van rijlessen voor een bepaald type voertuigen.

Zoals je ziet zijn er diverse mogelijkheden. De vraag is natuurlijk wat goed bij jou past?

Tip 2: Check de referenties

Op een moment dat een autorijschool veel referenties heeft dan zegt dat iets over de kwaliteit. Deze wil je dan ook checken. Vaak vind je ze op de website en op verschillende social media kanalen zoals Facebook of Instagram. Overigens, een kleine rijschool zal vaak minder referenties hebben dan grote rijscholen. Er lessen tenslotte minder mensen.

Tip 3: Kun je een gratis proefles aanvragen

Het is altijd fijn om, naast de adviezen en referenties, zelf te kunnen ervaren hoe er daadwerkelijk les wordt gegeven. Het is namelijk wel fijn om een klik te hebben met degene die de lessen verzorgd. De beste manier om hier achter te komen is het volgen van een proefles.

Tip 4: Altijd les van dezelfde instructeur of instructrice

Uiteraard krijg je altijd les van gediplomeerde instructeurs maar iedere instructeur heeft zo zijn eigen manier van les geven. Het is dan best fijn om altijd les te krijgen van dezelfde instructeur (of instructrice). Je weet beter wat er verwacht wordt. Daarnaast is het ook gewoon zo dat een vaste instructeur beter weet waar je staat en waar je aandachtspunten liggen. Op die manier kun je sneller stappen maken en daarmee sneller op voor je rijbewijs.

Tip 5: Vraag aan je vrienden naar hun ervaringen

Waarschijnlijk doe je dit al en is dit een beetje open deuren intrappen maar volledigheidshalve vermelden we dit. Je vrienden kunnen je echt vertellen hoe het eraan toe gaat bij de rijschool waar ze rijles gevolgd hebben. Werden er veel pauzes genomen tijdens de les? Had je iedere keer dezelfde instructeur? Was de instructeur iedere keer op tijd?

Tip 6: Hoe hoog ligt het slagingspercentage

Kijk ook eens naar het slagingspercentage van de rijschool? Ligt dit heel laag? Of juist heel erg hoog? Het zegt ook iets over de kwaliteit van de rijschool. Overigens, het zal zeker niet het complete beeld geven. Zo kan het voorkomen dat een autorijschool structureel meer rijlessen geeft aan zijn leerlingen voordat ze het examen aanvragen. Bij sommige rijscholen kan dit weer wat lager liggen. Een goede vraag zou zijn hoeveel rijlessen een leerling gemiddeld nodig heeft voordat ze slagen?

Tip 7: Flexibiliteit van de rijschool

Stel dat je op het laatste moment echt niet kunt lessen in verband met bijvoorbeeld school of ziekte? Hoe flexibel is je rijschool dan? Moet je dan geheel of gedeeltelijk betalen voor de rijles om kan het gemakkelijk verzet worden. Informeer hier naar.

Tip 8: Tarief en betalingsmogelijkheden

Iedere rijschool heeft zijn eigen tarieven en betalingsmogelijkheden. Zo heeft de ene rijschool een hoog uurtarief maar bieden ze wel gespreide betalingsmogelijkheden aan. Een andere rijschool heeft een lager uurtarief maar vraagt wel om een aanbetaling. En kijk ook altijd hoeveel minuten een rijles heeft. Sommige rijscholen hanteren 50 minuten per rijles en andere 60 minuten. Dat maakt een behoorlijk verschil.

Samenvattend

Zoals je ziet zijn er diverse factoren die je in ogenschouw kunt nemen op het moment dat je een rijschool uit gaat kiezen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet voor je. Mocht je zelf nog waardevolle aanvullingen hebben dan horen we dat uiteraard graag.

Autorijschool Drive2Go Tilburg

Autorijschool Drive2Go is gevestigd in Berkel-Enschot, gemeente Tilburg. Wij verzorgen onze rijlessen veelal in de regio Tilburg en zijn RIS gecertificeerd. Belangrijke uitgangspunten van onze autorijschool zijn: 60 minuten lessen is ook echt 60 minuten gerichte aandacht, altijd les van dezelfde rij-instructrice, scherpe tarieven en altijd een gratis proefles.