8 tips voor je rijexamen

Wat is een tussentijdse toets en 3 redenen om deze af te leggen

Ga je binnenkort rijlessen volgen? Of ben je op dit moment al rijlessen aan het volgen? Dan is het volgen van een tussentijdse toets misschien wel iets voor je. We hebben hieronder uiteengezet wat de tussentijdse toets precies is en waarom het volgen van deze toets een hele goede beslissing zou kunnen zijn.

Wat is de tussentijdse toets?

De tussentijdse toets, ook wel de TTT genoemd, is een soort proefexamen. Nu wordt deze natuurlijk niet meteen aan het begin van je rijlessen afgenomen maar als je zo rond ¾ van je rijlessen zit. Dat is voor iedereen natuurlijk anders. Zo zijn er cursisten die het autorijden heel snel oppakken maar en zijn ook cursisten die er wat meer tijd voor nodig hebben.

De tussentijdse toets kan aangevraagd worden door je de rijschool waar je lest. Je kunt dit zelf vragen maar wellicht dat je rijschool dit al proactief ter sprake brengt. Het is namelijk de ideale mogelijkheid om te kijken waar je staat. De tussentijdse toets dient aangevraagd te worden bij het CBR en de toets wordt door een examinator van het CBR afgenomen.

Maar waarom zou je nu overwegen om deze toets af te nemen? Daar zijn een aantal redenen voor. Hieronder staan ze.

1: Om leren gaan met de (eventuele) spanning van het examen

Laten we eerlijk wezen. Hij afleggen van een rijexamen neemt spanning met zich mee. Dat is ook helemaal niet zo erg. Sterker nog, een beetje spanning is ook prima. Het verhoogt de prestatie. Maar te veel spanning heeft een negatief effect. En dat willen we voorkomen. Het afnemen van een tussentijdse toets kan je hierbij helpen.

Je legt al een proefexamen af waarbij er een officiële examinator van het CBR aanwezig is. En alle onderdelen van het echte examen komen al voorbij. Het is echt een simulatie van wat je te wachten staat. Het bereid je dus goed voor.

2: Vrijstelling voor bijzondere verrichtingen

Mocht je denken dat er niets te verdienen valt tijdens het proefexamen dan heb je het mis. Je kunt namelijk vrijstelling voor bijzondere verrichtingen verdienen. We kennen drie verschillende: stopopdracht, keeropdracht en de parkeeropdracht. En steekproefsgewijs wordt de hellingproef gedaan.

Op het moment dat je deze bijzondere verrichtingen succesvol aflegt dan krijg je daar vrijstelling voor tijdens je officiële rijexamen. Dat is mooi meegenomen. En omdat er wat te verdienen valt zal er ook iets meer spanning op staan. Je kunt dan al leren hiermee om te gaan.

3: Vergroot je kans om te slagen

Op het moment dat je rijlessen volgt dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk je rijbewijs halen. De praktijk wijst uit dat cursisten die de tussentijdse toets volgen sneller slagen voor hun rijbewijs. Dat is ook logisch. Je leert alvast een beetje om te gaan met de spanning die bij een examen komt kijken. En je krijgt ook gerichte feedback van de examinator na het examen. Op deze manier heb je een heel duidelijk beeld waar je verbeterpunten liggen. Hiermee kun je vervolgens mee aan de slag tijdens je rijlessen.

Samenvattend

Er zijn een aantal redenen om een tussentijdse toets af te nemen. Het vergroot je kansen om te slagen, je kunt vrijstelling voor bijzondere verrichtingen verdienen en je leert om te gaan met de spanning van het echte rijexamen.

Autorijschool Drive2Go Tilburg

Autorijschool Drive2Go is gevestigd in Berkel-Enschot, gemeente Tilburg. Wij verzorgen onze rijlessen veelal in de regio Tilburg en zijn RIS gecertificeerd. Wij bieden je (uiteraard) de mogelijkheid om een tussentijdse toets (TTT) af te nemen. Belangrijke uitgangspunten van onze autorijschool zijn: 60 minuten lessen is ook echt 60 minuten gerichte aandacht, altijd les van dezelfde rij-instructrice, scherpe tarieven en altijd een gratis proefles.