8 tips voor je rijexamen

8 Tips om te slagen voor je praktijkexamen

Ga je binnenkort op voor je rijexamen. En vind je dat erg spannend? Dan ben je niet de enige. Er zijn veel cursisten die het erg spannend vinden. En een beetje spanning is goed want het verhoogd de prestatie en daarmee de kans om te slagen. Maar op het moment dat de spanning te hoog oploopt dan vormt het een belemmering. We helpen je graag op weg met een aantal tips die je zeker zullen helpen om goed voorbereid aan je rijexamen te beginnen.

Tip 1: Les nog voordat je opgaat voor je rijexamen

Neem nog een rijles net voordat je opgaat voor je rijexamen. Het is een prima manier om nog even de laatste puntjes op de i te zetten. Zijn er nog zaken die je graag nog eens wilt oefenen. Dan heb je daar nog de mogelijkheid voor. Vind je het bijvoorbeeld spannend om in te voegen op de snelweg? Ga dat dan nog en keer doen. Op de manier kom je uitstekend voorbereid aan de start.

Tip 2: Spreek uit hoe je je voelt

Zenuwachtig zijn is niets om je voor te schamen. Spreek het vooral uit richting je rij-instructeur om andere mensen in je omgeving. Je zult zien dat het enorm helpt door erover te praten. De spanning verdwijnt hier namelijk door.

Tip 3: Zorg ervoor dat je voldoende slaapt

Goede nachtrust zorgt ervoor dat je goed uitgerust begint aan je rijexamen. En dat vertaald zich door in een beter concentratievermogen. Overigens, ga niet ineens 2 uur eerder slapen als dat je normaal gesproken doet. Je lichaam is een bepaald ritme gewend en op het moment dat je dan ineens veel vroeger gat slapen zul je merken dat je je slaap niet kunt pakken. En dat verhoogt de kans dat je gaat piekeren.

Tip 4: Ga lekker sporten of wandelen

Ga de avond voor je rijexamen lekker sporten of wandelen. Het zorgt ervoor dat je je gedachten goed kunt verzetten en je slaap makkelijker in. Bij sporten geldt wel dat je het niet te laat moet doen. Op het moment dat je te laat sport dan kan het gebeuren dat je ’s avonds nog steeds vol adrenaline zit en daardoor niet in slaap valt.

Tip 5: Zorg voor goede voeding

Er is niets zo vervelend als een hongergevoel tijdens je rijexamen. Je bent daardoor minder goed in staat om je te concentreren en sommige mensen gaan zich flauw voelen. Dat wil je voorkomen. Als je in de ochtend opgaat voor je rijexamen zorg dat voor een stevig ontbijt. En als je net voor de lunch of het avondeten opgaat voor je rijexamen zorg er dan voor dat je iets bij de hand hand wat je een half uur van tevoren kunt eten. Denk bijvoorbeeld aan een banaan (vult altijd goed) of een ander tussendoortje.

Tip 6: Visualiseer je rijexamen

Oké eerlijk toegegeven dit klinkt een beetje zweverig maar het helpt echt. Sluit je ogen en beeld jezelf in dat je rijexamen aan het doen bent. Op het moment dat je dit doet zul je merken dat je allerlei gevoelens van binnen krijgt. Dit stelt je in staat om te gaan met bijvoorbeeld extreme zenuwen. Maar door te visualiseren kun je voor jezelf inbeelden dat je op het einde van je rijexamen gaat slagen. Het biedt natuurlijk geen 100% garanties maar het zal je zeker helpen.

Tip 7: Ademhalingsoefeningen

Veel mensen die zenuwachtig zijn gaan op een andere manier ademhalen. Waardoor ze vaak nog zenuwachtiger worden. In extreme gevallen gaan mensen hyperventileren. Op dat moment komen ademhalingsoefeningen goed van pas. Als je merkt dat je ademhaling gaat versnellen zoek dan een plek waar je rustig kunt zitten, sluit je ogen en ga rustig in en uit ademen. Doe dit via je buik. Je zult zien dat het echt helpt.

Tip 8: Een fout is niet fataal

Veel cursisten denken vaak dat ze tijdens hun rijexamen geen enkele fout mogen maken. Dat is natuurlijk niet zo. Het is niet per definitie zo dat je zakt op het moment dat je een fout maakt. De rijexaminator let op verschillende punten tijdens je rijexamen en vormt op basis daarvan een totaaloordeel.

Autorijschool Drive2Go Tilburg

Autorijschool Drive2Go is gevestigd in Berkel-Enschot, gemeente Tilburg. Wij verzorgen onze rijlessen veelal in de regio Tilburg en zijn RIS gecertificeerd. Belangrijke uitgangspunten van onze autorijschool zijn: 60 minuten lessen is ook echt 60 minuten gerichte aandacht, altijd les van dezelfde rij-instructrice, scherpe tarieven en altijd een gratis proefles.